Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa

Sitemap  |  Index  |  Disclaimer    NL  |  EN    RSS Feed

Leden

Wolter Elbersen

Wolter Elbersen studeerde landbouwplantenteelt aan de Wageningen Universiteit (1989) en haalde daarna zijn PhD aan de Universiteit van Arkansas. Na twee jaar postdoc onderzoek naar het energiegras switchgrass bij Texas A&M keerde hij terug naar Nederland om te gaan werken als biomassa- en bio-energieonderzoeker bij het huidige Food & Biobased Research (FBR) instituut van Wageningen UR.

 

Wolter doet hier al meer dan vijftien jaar onderzoek naar de beschikbaarheid en het beschikbaar maken van biomassa in Nederland, Europa en de rest van de wereld. Het opzetten van duurzame biomassaketens voor energie, chemie en andere non-food toepassingen vormt de laatste jaren zijn belangrijkste werk. Het onderzoek vindt plaats in Nederland, de EU en onder andere de Oekraïne, Colombia, Brazilië en Suriname. Hierbij speelt vooral het vermijden van ongewenste competitie met andere toepassingen en indirect landgebruik een grote rol. Maar ook technische uitdagingen zoals het manipuleren van de biomassakwaliteit om het geschikt te maken voor bioraffinage of thermische conversie.

 

Als agronoom gespecialiseerd in grassen heeft ook energieteelt nog steeds Wolter’s belangstelling, waarover hij dan ook regelmatig publiceert. Het formuleren van beleid dat duurzame biomassaketens uitlokt gericht op een zo groot mogelijke toegevoegde waarde, zonder de potentie van biomassa in te perken, ziet hij als een van de grootste uitdagingen. Wolter is een van de organisatoren van de jaarlijkse Wageningen Academy cursus ‘biomassa voor energie en chemie’ die in 2014 voor de tiende keer gehouden wordt.